top of page

Uudistuneen taiteilija Taija Mäntylän teoksissa Kalevalaa, hahmoja ja vihreää maaväriä


Kuva ja teksti Hannu Lehtinen 12.4.2023


Pyhtäänlehti / Pyttisbladet / Hannu Lehtinen on kirjoittanut artikkelin pyhtääläisen taiteilija Taija Mäntylän töistä ja näyttelystä Galleria Kamiter-Arsin näyttelystä. Lehti ja artikkeli löytyvät myös netistä.Näyttely | Yhdeksän Kalevalaista kuvaa – vihreä maaväri hallitsee pyhtääläisen Taija Mäntylän töissä


Galleria Kamiter-Arsin huhtikuun taiteilijana on pyhtääläinen Taija Mäntylä. Hänen taiteensa on uudistunut. Jälki on tuttua Mäntylän sisäisen maailman toiveiden mukaista, rikasta abstraktiudessaan. Uutta ovat hahmot, jotka eivät ole vain eläimiä, vaan harvinaisen runsaasti teoksista pomppaa esiin ihmiset.

– Niitä on vain alkanut tulla, taiteilija totesi.

Näyttelyn aiheena on Kalevala Mäntylän tyylillä. Hänelle oli osunut käsiin Lasten Kalevala kirja, mikä innosti maalaamaan teoksia Kalevalan ja Väinämöisen synnystä, Ainosta, Sammosta aina Taisteluun Sammosta asti. Yhdeksän teoksen rinnalla kulkee myös tarinat, jotka Mäntylä on kertonut omin sanoin erilliselle esitteelle. ”Alussa oli vain vettä ja ilmaa. Ilmatar eleli yksin ja pitkästyi. Hän laskeutui mereen ja antoi aaltojen ajella. Ilmatar tuli raskaaksi meren tuulesta.” (Ensimmäisen teoksen tarina, missä syntyi Väinämöinen, tuulet isänä ja Ilmatar äitinä)

Mäntylän teosten ääressä viihtyy, niitä voi katsella pitkään ja löytää aina uusia oivalluksia. Pieniä yksityiskohtia isossa kuvassa. Hänen jälkensä on kaikkea muuta kuin klassiset Kalevala-kuvitukset. Ne ovat Mäntylälle tuttua abstraktia maailmaa, josta löytyy uutta ja uutta, kunhan malttaa katsoa. Hänelle on ominaista ilo ja heittäytyminen, joka välittyy teosten tekemisestä katsojalle gallerian seinällä.

Toki töitä voi katsoa ihan ilman tarinaakin, sillä ne ovat itsessään kuin kankaalle maalattuja tarinoita.


Kamiter-Ars

Galleria Helsingin Kalliossa aloitti galleriana viime vuoden marraskuussa, kun kehystämö siirtyi isompiin tiloihin. Toinen puoli on kehystämönä ja toinen galleriatilana. Osoite on Kaarlenkatu 12.

Taija Mäntylän näyttely Galleria Kamiter-Arsissa Pyhtäänlehdessä


Comments


bottom of page